Dijital Dünyadaki En kapsamlı Web Yolculuğuna Çıkmaya hazır mısınız? Sizleri en çok duyduğumuz 3 önemli konuyu;
Web Site, Web Tasarım ve Web Yazılım'ın Önemini, Çalışma yapılarını, Nelerden oluştuğunu, aralarındaki farkları, en çok merak edilenlerle birlikte, bilinmeyen önemli detaylarını ve nelere dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledim.
Burada sizlere web site(internet siteleri) hakkında genel ön bilgi ile birlikte asıl hedefim internet site projelerinin ilk başlangıç fikir aşamasından - son kullanıcıya yani yayında olmasına kadar uzanan devasa bir yapıya hakim olmanızı sağlayarak projenizi doğru kararlarla amaçladığınız hedefe ulaştırmanız olacaktır.
Web Site Konusunu Kimler Okumalıdır?
Web Site Konusu Size Ne Katacak?
Web Site konusunu üç temel yapı taşı üzerinde kurgulayarak Nasıl Tercihler Yapmanızı ve Karşılaşabileceğiniz Sorunlar ile Dijital Dönüşümün Önemini sizlere faydalı olmasını amaçlıyorum.
Atma len ziya diyenler olacaktır :) Arkadaşlar ben Medyacıyım aynı zamanda ama öyle yerel değil. Önemli kanallarda Tv Programları, Klipler (Galeri, Hakkımdayı İnceleyin.) felan yani Kısacası Kitle iletişim araçlarının: (Medya, Basılı Yayın, İnternet) olduğunu bilen hem medya hemde dijitalde zirve projelerde yer almış biri olarak ve bunların aralarında ki farklara kadar düşüncelere fikir eken bir yönetmen gibi anlattım. Farkları Hemen İncele
Aslında bu makele ile çok tepki alacağım ah o wordpressciler, hazır yapıları kullananlar ve özelliklede hayal satıp milleti sömüren balon SEO'cular linç etmeye çalışacak kendi çaplarında beni ama bu ülkenin dijital dönüşümdeki başarısız girişim oranlarını bir şekilde değiştirmek gerekiyor. Linç kısmı balonların hava ile yol aldığını bildiğimiz için sıkıntı yok o kısmı biz hallederiz :) Önemli olan Sizin tercihlerinizi şekillendirmede bi nebze vesile olabilirsem ne mutlu yarınlara diyelim...
Web Projelerinde Girişimcilerin Başarısız Olma Nedenleri?
Türkiye'de dijital girişimlerin %46'sı tüik istatistik kurumunun yayınladığı raporlara göre başarısızlıkla sonuçlandığını ve Milyon dolarlık yatırımların birer birer çöp olduğunu görebilirsiniz.
Özellikle ortak noktalarının aynı olması dijital dünyanın önemini kavrayarak proje yönetimlerini bir mimari yapı üzerine planlamadan yapılmaları. Daha doğru bir yorumla internet'i yeterince ciddiye almamaları. Genel bir inceleme yaptığınızda başarısız sonuçlanan Startup projelerinde bir planlama, yol haritası, istatistik verilere göre analizler olmadığı gibi kararlar genel anlamda Kervan yolda düzülür mantığıyla çalışmalar gerçekleştirilmiş.
En önemlisi ise yanlış hizmet almaları ve Hazır yapılar ile yola çıkılmış projelerdir. Bakın mantık kurun siz mahallede kurulan pazarda proje yapmıyorsunuz dijitaldeki rakipleriniz ahmet, mehmet değil bazıları holding, milyonluk şirketler Şimdi sen kalk holdinglerin önüne 30 dolara aldığın bir script yada ücretsiz wordpress ile geç ya bu nasıl bir akıl tutulmasıdır ki? Evladım bu şirklerin arge bölümü ayrı bilişim ekibi ayrı yedirmezler.
Bir diğer neden ise Yanlış hizmet seçiminin yanında balon, atıp tutanların olduğu, herşeyi yaparım diyen kişi yada ajans tercihleridir. Garantisi olmayan, ucuz işlerden ve sözleşme yapmayanlardan uzak durun.
Dijital dünyada ki en çok dolandırıcılığı Seo sektöründe görebilirsiniz. Aman dikkat!!!
Neden Seoculara dikkat bu raporların sonucu ama sağlaması ise seo'cuların coğu wordpress ile dakikalar içinde hazır siteler kurabilirler, ilk sayfalarda projenizin yer alması uzun sürelerde yer alması gibi klasik tuzakları sizi oyalamakla birlikte zamanla kabullenmenizi sağlar. :) teklif alın görün en az 6 ay derler, garanti yok. babacım zaten bunların çoğu avon seminerlerinden çıkma dijitalin evden yapıldığını keşfederek 1 aylık videolardan seo'yu öğrenmeleridir.
Yazılım dilleri gibi öğrenmesi en az 2-3 yıl eğitimler almış yine grafik tasarımcılar gibi en az 1 yıllık eğitim görmüyorlar. Dikkat edin her 2-3 senede bir balon çıkar dijitalde ön plana seminerler felan verir. Balon zamanı çok bikere :D
Bir çok girişimci internet'ten satış hayali ile E-Ticaret'e giriş yapar. Bir çoğu da Stoksuz E-Ticaret denemeleri gerçekleştirirken, hazır script, Yıllık Paket yazılımları gibi orjinal - özgün olmayan Web Site tercihleriyle E-Ticaret sektöründe binlerce proje çöp olmuştur. Sağlamasını şöyle yapabilirsiniz E-Ticaret'ten ciddi para kazanan kurumlar Türkiye'de 10'u geçmez. Dikkat Edin!
Girişimciler dijitalde nasıl başarılı olur?
Özgün tasarım, Özel yazılımlar ile bunu yapabilir ve başarılı olabilirsiniz. Çünkü fark yaratabilir, kreatiflik ile göze hoş gelebilir, Uygunluk sağlayabilir, Kişiye özel hizmetler vererek kullanıcıların ihtiyaçlarına özgünlük, farklılıklar tercih edilmenize imkan sağlar.
Size gerçek hayat ve ticaretle ilgili bir sır, bir şifre vereyim. Başarılı olmak için ya karşındakini şaşırtacaksın, Yada kendini.
Örnek: Sporcular kendilerini şaşırtarak başarılı olur. (Vücut geliştirmede kaslarını şaşırtamazsan istediğin sonuçları alamazsın.)
Özgün tasarım, Özel yazılım sadece size ait olmasının yanı sıra uniqe benzersiz bir tasarım hatlarıyla akla gelicilik anlamında sizi ve fikrinizi ön plana çıkartır. Kapınızın önündeki çöpün dahi sizin olmasına özen gösterin!
Örnek: Sihaların yazılımlarını kendimiz özel geliştirerek teknolojide 50 yıl kayıp birden gitti dünyayı şaşırttık. Sıra savaş uçaklarında...
- İçindekiler
- Girişimcilerin Başarısız Olma Nedenleri?
- Girişimciler dijitalde nasıl başarılı olur?
- Web Site
- Web Site Nedir?
- Web Site Tarihçesi
- Web Sitesi Nelerden Oluşur?
- Web Sitesi Neden Önemlidir?
- Web Sitesinin Faydaları Nedir?
- Web Site Ne işe Yarar?
- Web Siteniz Neden Olmalı?
- Web Site ve Kitle İletişim Araçları Arasındaki Farklar
- Web Site Türleri Nelerdir?
- Web Site Çeşitleri Nelerdir?
- Web Sitelerin Türkiye'de Gelişimi
- Web Tasarım
- Web Yazılım
- Web Site Nasıl Yapılır? Adım Adım Web Site Rehberi
- Web sitesi yaptırırken nelere dikkat edilmeli?
Web Site Nedir?
Web Site; bir amaç doğrultusunda ziyaretcilere verilmek istenen mesaja ve sayfa yapılarının planlamalar dahilinde bir bütün olarak grafik, metin dosyalarının internet ağında yazılım dilleriyle derlenerek kendine ait özel adıyla hedeflenen kitlelere tanıtım amaçlı yayınlanan sayfalardır.
Web Sitelerinin bir diğer kullanım adı internet sitesi dijital dünyadaki kataloğunuzdur. Yanlış duymadınız internet siteleri aslında birer katalogtur. İlk kullanım amacı internet iletişim ağı olması ile birlikte zamanla bu kadar popüler olmasının ardındaki sebeblerden birincisi Teknoloji ile gerçekleşti çünkü internet tüm insanlığın ortak kullanacağı iletişim ağıydı.
İkincisi firmaların ilk aşamada internet sitelerini dijital güncellenebilir katalog olarak kullanmasıyla birlikte teknolojide hızlı gelişmeler ve yoğun taleplerle Kitle İletişim Araçlarında en çok tercih edilen olmayı internet başardı.
Şuanki web siteleri bir katalogtan çok uç noktada sosyal medya gibi ağlarla çevresel iletişim, canlı sohbet, video ve hatta sana özel bir sinema olabilmesi gibi aynı zamanda dilediğin yerden canlı yayınları izleyebildiğimiz bir fortmata büründü ve bu gelişmeler teknolojiyle devam edecek gibi duruyor.
Web Site Tarihçesi
Web Siteleri 1989 yılında CERN laboratuvarlarında Timothy John Berners-Lee tarafından HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) World Wide Web olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuştur. Aynı zamanda 1990 yılında ilk web tarayıcısı yazılımını geliştirmiştir. 1991 yılında geliştirilmeye ağırlık verilerek 30 Nisan 1993'te CERN tarafından WWW ön eki ile internet kullanıcılarının ulaşabileceği şekle getirildi.
Web Sitesi Nelerden Oluşur?
Yayına alınmadan öncesi (Projelendirme Aşaması):
- 1) Web Tasarım: Grafik Dizayn UI/UX, HTML5, CSS3, JAVASCRIPT, JQUERY, AJAX
- 2) Web Yazılım: YÖNETİM PANELİ, VERİ TABANI, PHP, PHYTON, NODEJS
Yayına Alınacağı Zaman:
- 1) Alan Adı - DNS: (Domain Name System) internet sitelerinin alan adı sistemindeki ip karşılığı olarak kullanılan www.siteadi.com gibi genel adı/adres uzantısıdır.
- 2) Server - Host: internet sitesine ait tüm dosyaların barındığı ve dijital dünyaya paylaşıldığı yerdir.
- 3) SSL - HTTPS: Güvenilir Şifrelenmiş iletişim Protokolüdür. Url adres satırında "https://" ile başlayarak www.siteadi.com - alan adınızı 443 portu üzerinden güvenli erişim yapılmasını sağlar.
Web Sitesi Neden Önemlidir?
Nedeni aslında çok basit İLETİŞİM ama öyle sıradan bir iletişim değil diğer Kitle iletişim araçlarına göre daha uygun maliyetleri, çok hızlı olması, kısa sürede daha fazla kitleye ulaşma olanağı sunduğu gibi özgürlüğü kendi kontrolünüzde yani sınırları yok, katı kuralları yok. İnternet Sitelerini birer katalog olarak vurgulamıştık. Dijital dünyadaki size ait fakat istediğiniz zaman değişiklikler yapabildiğiniz kontrolü size ait bir katalog diyebiliriz.
Tv ve medya ile kitlelere erişim, dijital pazarlamadaki hedefleme stratejilerinin daha gelişmiş modeller üzerine kurulması ile direkt olarak belirlenen hedefe veya potansiyel müşterilere erişim seçecenekleri Tv ve internet aralarında ki fiyat farkları sayesinde medyanın gücünü iyice yitirmesine ve her gecen gün artan internet kullanım yaygınlığı ile Web Sitelerinin önemini arttırmaktadır.
Basılı yayın olarak bir firma 1000 adet yıllık ürün ve hizmet kataloğu bastırdığını düşünürsek ne kadar zamanda bu katalogları kaç kişiye ulaştırabilecek ve hedefleme ile geri dönüşümü alabilecek?
Web Sitesinin Faydaları Nedir?
Web Siteleri; (tv, gazete, dergi) gibi basılı yayının aksine günümüzde en çok kullanılan platform internet ağında çalışarak düşük maliyetlerle daha hızlı ve daha çok kitleye ulaşması, en önemli iletişim aracı olması gibi bir çok faydası var. Ticaret dünyasında bu popülerlik firmaların ve girişimcilerin yatırım tercihlerinde web projeleri ilk sıralarda yer alıyor.
- - Az Maliyet, Daha Çok Kitleye Erişim
- - Bilinirlik + Güven = Markalaşma
- - Markanızın Presjiji artar.
- - 7/24 Hedef Kitleniz Size Ulaşabilir.
- - Rakip Firmalar ile Rekabet Gücü.
- - Basılı Yayın Masraflarından Kurtarır.
- - Hedef Kitlenizle İletişimi Kolaylaştırır.
- - Her lokasyondaki hedef kitlenize ulaşım.
- - Güncel, Dinamik Yeni Bilgi.
- - Hedef Kitlenize Potansiyel Müşteriler Bulmanız.
- - Müşteri Memnuniyeti Analizleri.
- - Kalıcı ve Daha Büyük Kitleye Tanıtım.
- - Arama Sonuçlarında Yer Alırsınız.
- - Markanızın Güncel Bilgilerini Yayınlama.
- - İnternette ön planda olmak kazançlarınızı arttırmak demektir.
- - Dijital dünyanın kapılarını aralayın.
Web Sitesi Ne işe Yarar?
Web Siteleri: dijital dünyada global olarak lokasyon farketmeksizin 7/24 sizi ve markanızın varlığını güncel bilgileriyle aramalarda bulunurluğunu, kitlelerle etkileşimler kurmanızı, hedef kitlenize süreklilik kalıcı imaj vermenizi, Potansiyel yeni kitlelere prestij ve güven duyulmanıza zemin hazırlayarak iletişim kurmalarına ve ticari hayatınıza kazanç, gücünüze güç katmanıza olanak sağlar.
Burada Web Site ve internet iletişim ağının gücünü gelişen teknoloji sayesinde tüm dünya ile aynı anda iletişim ve etkileşimlerin gerçekleştiği bir çağda yaşıyoruz. Bu teknoloji ile aslında geçmiş dönemlere göre mucizeler yaşıyoruz. Bunu bilin istedim.
Web Siteniz Neden Olmalı?
Web Sitelerin özellikle diğer kitle iletişim araçlarına karşılık olarak geldiğin düşüncesi bazı otoriteler tarafından vurgulanmıştır. Bu söylemlerin bir pazarlama olabileceğide gündeme gelmiş, fakat gerçek internet iletişim ağının kısa sürede rekorlar kıra kıra zirveyi ele geçirmesiyle sanki iletişim ve pazarlamada bir devrim gerçekleşti. Kral geldi panik yok :)
Web Site Faydaları Web Site Ne işe Yarar
Devrim kelimesini abartmış gibi olduk ama başka türlüde nasıl daha iyi anlatabilirimi sizin için biraz daha örnekleyerek zorlayalım. Bugün birisi karşınıza çıkıp size herhangi bir konuda maliyetinin yarısının yarısına, daha hızlı, daha çok iş, daha fazla gelir ve en önemliside kontrolü sende gibi konuşsa önce şaşırır sonra kesin bu dolandırıcı dersiniz. Fakat bu dijital dünyada internet iletişim ağı ve yazılım teknolojileri sayesinde gerçeğe dönüştü.
Web Sitelerinin bizlere sunduğu imkanlarla Kitle İletişim Araçları arasında tercihten ziyade artık zorunluluk haline gelmiştir.
Web Site ve Kitle İletişim Araçları Arasındaki Farklar
Web sitelerin bizlere sunduğu imkanları biraz daha iyi kavrayabilmeniz için iletişim platformlarında hedef kitleye iletmek istediğiniz mesajı diğer kitle iletişim araçlarından farklılıklarını inceleyelim.
Basılı yayın; (Gazete, Dergi, katalog) statik yani bir kez tasarlanır ve basıldıktan sonra müdahale edilip düzenlenemez. Matbaa kataloğu bastıktan sonra tasarımını değiştiremezsiniz yeni çıkarttığınız ürünü veya var olan içeriklerin özelliklerini değiştiremez, Anlık kampanyalar yapamaz, strateji belirleyerek anlık fiyatlar değiştiremez, hareketli grafikler kullanamaz, video & ses dosyaları yayınlayamazsınız. Bir kere basılır bütün yıl kullanılır. Gazetede ise bir gün kullanılır.
Medya; üzerinden değerlendirmek gerekirse süreniz kısıtlı belirli bir saniyede hedef kitlenize vermek istediğiniz mesajı iletip anlamalarını ve mesaj içeriğine eylem gösterilmesi istenir. Ücret - Maliyet olarak değerlendirmek gerekirse çok yüksek fiyatlar sizleri bekliyor olacaktır. İzleyici sayıları baz alındığında ise medyada verilen reklamlar gündüz - gece kuşağı gibi farklılık gösterecek bir hedef kitle seçiminden ziyade topluma sesleniş gibi genel olacak ve istatiksel veriler olmadığı için stratejiler belirlenemez.
Web Siteleri internet dünyasında dilediğiniz bütcelerle, belirlediğiniz zaman aralıklarında, hatta ve hatta hedef kitlenizi kriterlerine göre yani yaşına, yaşadığı konuma gibi daha bir çok özellikleriyle seçimler yapabildiğiniz gibi hedef kitlenin mesajınızı algılama oranı daha yüksek hatta ve hatta eylemlerini bile kontrol ederek yönlendirdiğiniz adreslere gitmesini sağlayabiliyorsunuz.
Web Site Türleri Nelerdir?
Web Site türleri statik ve dinamik olarak iki şekilde kullanımları vardır. Bu iki tür arasındaki farkı biraz inceleyelim.
- 1) Statik Web Site: sabit, standart değişmeyen bir tasarım konsepti olarak normal basılı yayın gazete,dergi gibi düşünülebilir.
- 2) Dinamik Web Site: sürekli olarak güncellenebilen bir veri tabanı sayesinde kullanıcı odaklı geniş bir yelpazeye sahiptir.
Web Site Çeşitleri Nelerdir?
- 1) Kişisel Web Site / Blog
- 2) Kurumsal Web Site
- 3) E-Ticaret Web Siteleri
- 4) Rezervasyon Web Siteleri
- 5) Sosyal Ağ Web Siteleri
- 6) Oyun Web Siteleri
- 7) Forum Web Siteleri
- 8) Haber Web Siteleri
- 9) Video/Dizi/Film Web Siteleri
- 10) Eğitim Web Siteleri
- 11) İlan Web Siteleri
- 12) Portal Web Siteleri
- 13) Dergi Web Siteleri
- 14) Kripto/Borsa Web Siteleri
- 15) Analiz Web Siteleri
- 16) Tasarım Web Siteleri
- 17) Arama Motorları
Web Site (S.S.S) Sıkca sorulan sorular
Türkiye'de ilk interet bağlantısı ekim 1986 yılında, ege üniversitesi'nde gerçekleşti.* 9,6 kb/s olan bu bağlantı hızı cidden göz doldurucuydu. ciddi bir çalışma yaparak, gecelerini gündüzlerine katarak önce akademik (yıldız teknik üniversitesi ve anadolu üniversitesi başta olmak üzere) ve sonra da bireysel olarak kullanıma girerek, ülkenin bir çok yeri internet ile bağlantısını sağlamış oldu.
12 Nisan 1993 tarihinde Ankara-Washington arasında kiralık hat ile ODTÜ'de internet bağlantısı gerçekleşti.
1995 yılının Nisan ayında Türkiye Internet'deki yolculuğuna sadece ODTÜ ile devam etmeye başlamış ve TÜBİTAK bu çalışmalardan ayrılmıştır. Eylül ayında ise Türkiye'nin yurt dışına çıkış hat kapasitesi 128 Kbps'a çıkarılmıştır.
1994-1995 yılı ilk döneminde sadece Bilgisayar Mühendisliği'nde gerçekleştirilen "Etkileşimli Kayıt" 1.pilot uygulaması geliştirilerek sürdürülmüş ve bu uygulamayla Internet kullanılarak 1995-1996 yılı ilk döneminde bütün üniversite genelinde 16,619 öğrencinin, 1995-1996 yılı ikinci döneminde de 15,186 öğrencinin kayıt yapması sağlanmıştır. Kayıtlar sırasında kütüphaneye borçlu olan öğrencilerin elektronik kontrolü yapılmış ve bu borçlar ödenmediği müddetçe kayıt yapma izni verilmemiştir.
Kişisel internetin yaygınlaşması aslında 1995-1996 yılları ve sonrasında başladı. çevirmeli bağlantı olarak da bilir bu dial-up bağlantı. onu da belirteyim. faks sinyaline benzer gıcık bir ses ile birkaç dakika modemin sinyal alması beklenirdi.
17.04.1998 tarihinde siberalem, 08.10.1998 tarihinde kahkaha.com, 14.01.1999 tarihinde sorutimes.org (ki tam bir ay sonra 14.02.1999'da sozluk.sourtimes.org ile ekşi sözlük ortaya çıktı), 08.03.1999 tarihinde mynet kurularak bu web siteleri ilk türkçe içeriğe sahip portallar idi.
Web Tasarım
Web Yazılım Nedir?
Web Yazılım dinamik internet sitelerinin veri tabanları ile direk bağlantı sağlayarak güncellenebilir olmasını back-end(Arkada) yani server tarafında çalışan kullanıcının asla müdehale edemediği, hatta html işaretleme dilininin server üzerinde tekrar derleyip kullanıcıya derlenmiş olarak sunan programlama dilleri kodlaması ile yapılan Sistemin parçası değil direk Kendisidir. Web site teknoloji dünyasında yapamadığı bir işlem olmadığı için kısaca KRAL'da diyebilirsiniz. ;)
Kullanıcı bir internet sitesinin ön yüzünü web tasarımı yani html'in server tarafında derlenmiş halini görür. Siteye giren ziyaretci yani kullanıcı müdehale edemediğinden kastım abartmış gibi olmasın Göremiyor ki :) tamam abartmayalım ortada bir sistem varsa bunun kontrolünü web yazılım sayesinde yapıyoruz.
Web Yazılım Ne işe Yarar?
Web Yazılımı internet sitesindeki kullanıcılar arasında etkin ve burası önemli canlı iletişim kurabilir(Whatsapp), devasa projeler yapabilir(Google,Facebook), C.M.S Panelleri, C.R.M'lar otomasyonlar, say say bitmeyecek web sitelerinde yapamadığı bir şey yok direk server tarafında çalışarak herşeye müdehale edebiliyor.
Web Yazılım dilleri nelerdir?
Web Yazılım programlama dilleri iş ilanlarında backAnd yani sistein arka tarafındaki kontrol mekanizmasının işlevlerini görür.
- 1) PHP
- 2) Nodejs
- 3) Python
- 4) ASP
- 5) Asp.Net
- 6) C++
- 7) Javascript
- - React JS
- - Next JS
- - Jquery
- - Vue JS
- - Nuxt JS
- - Angular JS
- - Svelte JS
- - Meteor JS
- - Ember JS
- - Backbone JS
Javascript altında listelenenler js freamworks - kütüphaneleridir. İş ilanlarında Front-end olarak geçer.
Web Yazılım Nerelerde Kullanılır?
Tasarım ve html & Css aşaması biten bir projenin dinamik internet sitesi olarak yapılmak istenmesi aşamasında veri tabanı algoritma yapısı ve programlama dilleri ile kodlanarak kullanılır.
Web Yazılımı kullanarak yapabileceğiniz Projeler: 1) Özel Web Siteleri, 2) E-Ticaret Siteleri, 3) Kripto Siteleri, 4)Borsa Siteleri, 5)Banka Siteleri, 6)Haber Siteleri, 7)Forum Siteleri, 8)Sosyal Ağ(Facebook,İnstagram,Twitter), 9)Mobil Uygulamalar, 10)Web Site Yönetim Paneli(CMS), 11)CRM Yazılımları, 12)Otomasyonlar, 13)Stok Takip, 14)Özel Programlar
Web Yazılımın Avantajları
- 1) İş yükünü hafifleterek zamandan tasarruf etmek.
- 2) Düşük maliyet ve yüksek verimlilik sağlamak.
- 3) Teknolojinin yeniliklerinden faydalanmak.
- 4) Daha hızlı ve üretken işler sağlamak.
- 5) Toplu hesaplamalar ve işlemlerde kolaylık sunması.
- 6) Karmaşa ve hataları azaltmak.
- 7) Sürdürülebilir ve kolay erişilebilmesi
- 8) Entegre olarak birden fazla kişinin bir iş üzerinde aynı anda sağlamasını sağlamak.
- 9) İş süreçlerinde verimliliği arttırır.
- 10 İş hayatında hızlı iletişimi mümkün kılar.
Web Site Nasıl Yapılır? Sıfırdan Adım adım Web Site Rehberiniz
İnternet Sitesiyle alakalı tüm detayların anlatımına ilk konumuz: Web site nasıl yapılır? 'ı sıfırdan - ileri seviyeye adım adım (neler gerekli'den, nereden başlanır'a) uzanan sorularınızın cevaplarıyla birlikte sizlere dijital projelerinizde yol haritası olacak.
Dijital kimliğinizin başarıya ulaşması için Kapsamlı Rehber:
1) İnternet'in Gücüne İnanın: Dijital dönüşüm tüm Dünya'yı rekorları kıra kıra, duvarları yıka yıka ve hatta ekonominin(Paranın) seyrini değiştirerek etkisi altına almayı Tüm insanlığın ortak ağı internet iletişimiyle yaptı. Uyanın!
Değişim başladı. Farkında değilsiniz belki ama bir devrim oldu. Bu devrim iletişim'in ilk defa bu kadar hızlı ve kitlelere hitap etmesiyle gerçekleşirken tüm sektörleri, dünya piyasalarını etkisi altına alarak gerçekleşiyor.
İnternet artık hayatımızın her anına kadar akıllı telefonlar sayesinde girmeyi başardı. Bu teknolojiyi kullanın! - Dijitale yatırım yapın!
2) Hedeflerinizi Planlayın: Web Site Projenizin her adımını etap etap hangi aşamada sizi nereye götüreceğinin kontrolünü, Belirleyeceğiniz Kriterlerle hedef kitle etkileşimini, Stratejiler düzenleyerek potansiyel kitlenizle iletişimi sağlayın.
Planlama yapacağınız bir diğer konu projenizle alakalı uygun isim araştırması ile alan adı / barınma / güvenilir bağlantı protokolü ssl'i satın almak olacaktır.
- - Alan Adı / Domain Satın Alın
- - Server / Host (Barınma) Satın Alın
- - SSL Satın Alın
3) Pazar Araştırması Yapın: Web Site Projenizin sektörel verilerdeki hareketlerini analizleyerek uzun dönemli planlamalar ile anlık stratejik kararlar almanıza olanak ve rakiplerinizin pazar payındaki işlemlerini takip etmenizi sağlayacaktır.
4) Hizmet Seçimi Yapın: Web Site Projenizin amaç ve hedeflerini doğru analiz ederek sonuç odaklı başarıya götürecek, referansları ve iletişimiyle size güç katacak tercihi yapın! Mutkala yasal zorunlulukların olduğu sözleşme yapın!
- - Ajanslardan Hizmet Alarak
- - Uzmanlardan Hizmet Alarak
5) Ucuz Hizmetlerden Kaçın: Web Site Projenizin hizmet noktasında gelen fiyat tekliflerini değerlendirirken mutlaka ajans ve uzmanlarından teklifler alarak ortalama fiyatları görebilirsiniz. Fakat ucuz geri dönüşleri asla ciddiye almayın. Size fikrinize zaman kaybı olacaktır.
6) Hazır Yapılardan Kaçın: Web Site Projenizin dijital dünyada rakipleriniz ile rekabet edebilmesi, söz hakkına sahip olabilmesi için hazır yapılardan kesinlikle ama kesinlikle uzak durun. Bunu şöyle yorumlayabilirsiniz sizden önce defalarca kullanılmış bir tasarımın aynı müşteriye iki farklı firma olarak çıkması ortadan güven sorunu yaratır. Arama motorları kullanıcı gibi davranış göstererek indexleme yapar. Kriteri aynı yapı ve içerik 2 yerde bulunamaz!
Uzak Durmanız Gereken Hazır Yapılar:
- - Hazır Temalar
- - Theme Forest (Hazır Tema & Script)
- - CodeCanyon (Hazır Tema & Script)
- - Hazır Scriptler
- - Hazır Site Oluşturma Araçları
- - WordPress
- - WooCommerce
- - OpenCart
- - PrestaShop
- - Magento
- - Joomla
- - Drupal
- - Shopify
- - Wix
7) Markalaşmaya Önem Verin: Web Site Projenizin Kartvizit renklerinden logosuna, yazı karakterlerinden iletişim bilgilerine, kadar Sitedeki sayfaların hepsinin bir uyum içerisinde olmasına kullanıcının güven duyacağı Kurumsal kimlik çalışması olması gerekir.
8) Kurumsal Yazıları Önemseyin: Web Site Projenizin Sayfa içerik yazı ve görsellerine gösterilen özen dijital kimliğinizi ön plana çıkartacak, gücünüzü gösterecek sizi ifade eden aynı zamanda sitede ki kullanıcın haklarını koruduğunuzu tanımlayan sayfalardır.
Kurumsal Yazı Sayfaları:
- - Hakkımızda
- - Vizyon
- - Misyon
- - Değerlerimiz
- - Çerezler
- - Destek Merkezi
- - Tüketici Hakları
- - İade Hakları
- - Kullanım Koşulları
- - Gizlilik Politikası
- - Sipariş Takip
- - Sıkca Sorulan Sorular
- - İletişim
9) Tasarım Özgünlüğüne İnanın: Web Site Projenizin Grafik tasarımı uniqe benzersiz, modern, gözü yormayan, kullanıcıyı amaçlarınız doğrultusunda istediğiniz eylemlere ve sayfalar arasında geçişlere yönlendirmesiyle renk uyumlarıyla bir bütünü temsil etmesi adına yapılması gereken bir çalışma olması gerekir.
10) Mobil Uyumluluk Sorunları: Web Site Projenizin Modern, son teknoloji ile yapılarak tüm cihazlarda kullanımının olması kitleniz ile etkileşim ve iletişimin sürekliğini ve potansiyel müşterilere ulaşmanızda önemli bir teknolojiyi temsil eder. Aynı zamanda prestijinizi arttırır.
11) Projenize Uygun Yazılım Seçimi: Web Site Projenize uygun yazılım teknolojisinin kullanımı sizi fiyat ve süre farkından kurtarabildiği gibi yanlış seçimlerde tam tersi bir durum söz konusu olabiliyor. Yazılım Teknolojisi proje ihtiyaçlarına göre alanında uzman veya Web Ajansları tarafından belirleniyor.
Projelere Göre Yazılım: tercihleri noktasında biraz bilgi vermek adına bir projede veri tabanı ile işlemler kayıt altında tutularak proje bilgileri istenildiği zaman güncellenebiliyorsa türü Dinamik Site dir.
Dinamik Siteler gelişen teknolojilerle birlikte yeni yazılım dillerinide beraberinde getirdi. Burada bir ayrıntı ile aralarındaki farkı çok basit anlamanızı sağlayabilirim.
Yazılım teknolojilerinde en çok kullanılan dillerdem birisi PHPdir. Php yazılım dili aklınıza gelebilecek her sitenin yapımı mevcut hatta Facebook, Google gibi bütün büyük platformlar öncesinde PHP dili ile yazılmıştır. Fakat php programlama dilinin yeni teknolojilerle birlikte yapamadığı işlem olarak real time canlı anlık whatsapp gibi, canlı yayın gibi, kripto, borsa siteleri gibi çalışmaları yaparken zorlanır ve anlık kişi sayısı fazla ise serverı çok yorar.
Canlı işlemler için yeni geliştirilen yazılım dillerinden Nodejs yazılımı ile Real Time yani canlı konuşmaların whatsapp, canlı yayın, borsa, kripto gibi projeler yapılabilir. Tabi bununla birlikte realtime(Canlı işlemlerin) olduğu projeleri bir kaç web yazılım teknolojisi daha yapabilir. Bunlar aynı zamanda javascript Fraamworkleridir:
Yazılım Önerilerim: Canlı, anlık işlemlerin döndüğü bir projeniz varsa yukarıda ki listeden tercih edebilirsiniz. Fakat Kurumsal Web Site,E-Ticaret Site, İlan Sitesi gibi platformlar için PHP yazılım dili başlarda hem fiyat hemde süre olarak biraz daha uygun olarak kullanılabilir.
12) Sayfaların Açılış Hızı: Web Site Projenizin sayfalarının hızlı açılması önündeki engellerin test demo aşamasında yapılarak yayına açılması gerekir. İnternet Kullanıcısı hızlı işlemleri daha çok benimser.
13) Seo Çalışmasına Güvenin: Web Site Projenizin ve içeriklerinizin google ve diğer arama motorlarında ilk sayfalarda çıkması için doğal seo yöntemine özen gösterin!
- - Uygun Grafik & Görsel Seçimi.
- - Özgün ve Kaliteli İçerikler.
- - Güncel Tutun, Analiz Yapın.
14) Diğer Sitelerle Etkileşimi: Web Site Projenizin Arama motorları başta olmak üzere, siteyi araçlara tanımlayarak denetleme yapan ve diğer web siteleriyle etkileşim yaparak iletişim kurarak verilerinin okunma ve veri gönderip alabilen bir teknolojiyle çalışması gerekir.
- - Google Search Console
- - Google Arama Merkezi
- - Google Analytics
- - Yandex Webmaster
- - Yandex Metrika
15) SSL Güvenilir Bağlantı: Web Site Projenizin aktif yayına alındığında http:// protokolünden ziyade şifreli https:// protokolü ile çalışması ziyaretçilere güven vererek eylemlerini çekinmeden yapmalarını sağlar.
16) Sosyal Ağ Hesapları: Web Site Projenizin sosyal ağ platformlarında aynı ad ile hesabının olması ve sosyal medyanın gücünü kullanarak potansiyel yeni kitlelere ulaşmanızı sağlar.
17) Kitlelere Tanıtımı: Web Site Projenizin Hedef kitlenize kriterlerine göre nokta atışıyla ulaşmanızı, Potansiyel yeni müşteriler bulmanıza olanak sağlayacak ücretli tanıtımlar gerçekleştirebileceğiniz tanıtım modellerine ihtiyacınız olacak.
- - Sosyal Medya Gücü ile
- - Google Adwords Reklamları ile
Dijital Kimliğiniz olan projenizi yukarıda ki yol rehberine uygun adım adım hayata geçirmeniz, araştırmalarınızı ise İnce eleyip sık dokumanız dileğiyle.
(S.S.S) Sıkca sorulan sorular
Web sitesi yaptırırken nelere dikkat edilmeli?
Kurumsal Web Site, Web tasarım Hizmeti Nereden Alınır?
- 1) Kurumsal Ajanslardan
- 2) Yazılım Uzmanlarından
Web Site yaptırırken Ajans Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Web site yaptırmadan önce istanbul firmaları, ekipleri sağlam yıllardır kurumsal hizmet veren ajanslar: Grimor, Arma Web, birNC inceleyip teklif alabilirsiniz.
Web Sitesi Yaptırırken Ajans mı, Yazılım uzmanı mı tercih edilir?
Ajanslarda zaten yazılım uzmanları bu işi yaptığı için ajanslara tonlarca para vermek yerine kriterlerinize, güvenilirliğine vede müsaitliğine uygun bulabilirseniz yazılım uzamanı daha avantajlıdır.
Yazılım uzmanları noktasında önerilerim çok sağlam iki tane olacak 2010'lı yıllarda yazılım şefliği yaptığım dönemde daha 17 yaşındayken ekibimde görev alan çıkarttığı Eğitim Setleri, verdiği akademik eğitimlerle teknolojide ülkenin yarınlarına ışık olan Mehmet Seven ve yine uzun yıllardır tanıdığım yazılımda eğitim setleri, videoları ile yaptığı projelerle harika çalışmalar yapan Tayfun Erbilen ikisinide tavsiye ederim dijital projelerinizde mutlaka teklif alın.
Yazılım Ekibi Toplantısı
Kurumsal Web Site, Web tasarım | Yazılım Hizmeti veriyormusunuz?
Evet, yazılım uzmanlığı konusunda 11 yılı aşkın süredir Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı olmak üzere Kurumlara ve Tüzel kişilere; Yön verme, Yücelik Sağlama ve Büyüme gereksinimlerinden doğan Yazılım ihtiyaclarına çözümler sunmaktayım.
Yarışma yazılımlarının algoritma geliştiriciliği ile birlikte, Türkiye'nin önemli Sosyal Sorumluluk Projelerinden biri olan Haydi el ele'nin kurucusuyum.
Yarışma Yazılımları:
Senaryo Yarışması - İamistanbul.tv
Jüriliğini Ömür gedik, Yüksel Aytuğ Hıncal uluç Gibi isimlerin Yaptığı senaryo yarışmasının Yazılım ve algoritmasını Üstlendim. İnceleyiniz
Hip-Hop Yarışması - İstanbul Ajans Medya
Dönemin yarışmaya özgü sanatcıları Ceza,Fuat gibi isimler ve Ünlü Yönetmen Mustafa MAYADAĞ imzasını taşıyarak Türkiye'de gençlerin popüler dinlediği bir müzik yarışması haline gelerek büyük yankı uyandırdı. Yazılım ve algoritmasını üstlendim. İnceleyiniz
Makina Yazılımlarında:
Arduino kullanıyorum. Cumhurbaşkanlığında pandemi döneminde solunum cihazlarının yazılımlarını gerçekleştirdim.
Videosu:
Web Yazılım projelerinde:
Php, Codeigniter, rest-api, web api service
Javascript olarak:
Web Projelerinde Php/Codeigniter yazılımı kullanarak kendi geliştirdiğim (C.M.S) İçerik yönetim-Admin panelini entegre ediyorum.
Videosu:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee http://www.internetarsivi.metu.edu.tr/tarihce.php
Teknoloji dünyasına gönül veren tüm dostlara selam olsun, faydalı bir projede üst kademe ticaret anlayışıyla görüşmek dileğiyle.

Telif Hakkı:
Problemi Şikayet Et!HAKKIMDA
Yazılım Uzmanlığı konusunda 11 yılı aşkın süredir Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı olmak üzere Kurumlara ve Tüzel kişilere; Yön verme, Yücelik Sağlama ve Büyüme gereksinimlerinden doğan Yazılım ihtiyaclarına çözümler sunmaktayım.
<html>
<body>
<h5>
Yazılım
&
Teknoloji
</h5>
<p>
Dünyasına
Hoş Geldiniz.
</p>
</body>
</html>
Son Eklenen Konular
Nginx Nedir, Nasıl Çalışır, Kurulumu, Hata ve Çözümü
03 Haziran, 2022
Web Site | Web Tasarım | Web Yazılım
27 Nisan, 2022
Html URL ASCII Karakter kodları
04 Mart, 2022
Jquery Alert, Sweet alert, Dialog Kullanımı
03 Mart, 2022
Doğal Seo Çalışması Nasıl Yapılır?
19 Şubat, 2022
En Çok Okunanlar
Google api key nasıl alınır?
26 Eylül, 2013
Youtube Video'sunu Gif Yapma Gif'e Çevirme
17 Ağustos, 2013
linux çeşitleri nelerdir?
13 Ağustos, 2013
Php ile bot nasıl yapılır?
22 Eylül, 2013
Ajax ile sayfa yenilenmeden resim yükleme nasıl yapılır?
04 Ekim, 2013
İlgili İçerikler
-
03 Haziran, 2022 7268
Nginx Nedir, Nasıl Çalışır, Kurulumu, Hata ve Çözümü
-
13 Aralık, 2021 1265
Ubuntu Server ve Digitalocean ile birden fazla Subdomain Oluşturma. CloudFlare ile Subdomainleri Ssl Tanımlayarak Çalıştırma
-
09 Aralık, 2021 955
Github Push Personal Access Token Hata Çözümü
-
13 Temmuz, 2021 5226
GitHub nasıl kullanılır, git ile proje yükleme ve git üzerindeki projeyi sunucuya aktarma nasıl yapılır?
-
07 Mayıs, 2021 3246
Sitenizin CORS Politikası tarafından engellendiğinde yada htaccess Access Control Allow Origin hatası aldığınızda yapmanız gerekenler
-
05 Mayıs, 2021 945
Tek sunucuda birden fazla siteyi ücretsiz ssl alarak nasıl çalıştırılır?