PHP NEDİR?
PHP dilini kısaca,dinamik olarak web sayfalarınız hazırlamak için geliştirilmiş web tabanlı programlama dili olarak tanımlayabiliriz.PHP, yıllarca Personel Home Page(kişisel ana sayfa) olarak tanımlanıyordu fakat artık PHP kelimesinin açılımı PHP:Hypertext Preprocessor(üstün yazı ön işlemcisi) olarak değiştirildi.
PHP ilk olarak 1995 yılında Danimarka kökenli Kanadalı yazılımdı olan Rasmus Lerdorf tarafından oluşturuldu.Lerdorf ilk olarak Perl betiği halinde kişisel web sayfasına gelen ziyaretçilerin sayısını tutmak için geliştirdiği bu yaklaşımı,kısa zamanda insanlar benimsedi.Daha sonralarında PHP dilinin kullanılması için çalışmalara başlandı ve açık kaynak kodlu olarak piyasaya sunuldu.
Günümüzde halen daha PHP geliştirimeye ,yeni özellikler ile zenginleştirilmeye devam ediliyor.Son olarakPHP6 sürümü duyuruldu.Fakat henüz bir çok firma bu sürüme geçmiş olmadığından dolayı geliştiricilerPHP5.4 ve daha alt sürümleri kullanmaktadır.
PHP İLE NELER YAPILABİLİR?
PHP,web sayfalarının arka planında çalıştığından dolayı,sayfaların görünümleri ile ilgilenmez.Arka planda bazı işlemleri yerine getirir ve sonuçlar üretir.Bu sonuçlar ise HTML,CSS ve JavaScript gibi betik dilleri ile daha görsel ve kullanışlı hale getirilir.PHP ile yapılabilecek şeyleri saymak mümkün değildir.Web tabanlı programlama ile gerçekleştirilebilecek her şeyi PHP ile geliştirmek mümkün.Bu tamamen geliştiricinin hayal gücü ve becerisine bağlıdır.
PHP ile geliştirilmiş birkaç tanıdık uygulamaları örnekleyelim.Aşağıda yer alan bu örneklerde PHP ile birlikte farklı dillerde(C,Python vb.) kullanılmaktadır.
AVANTAJLARI
- PHP ücretsizdir,kullanmak için lisans bedeli ödemenize gerek yoktur.
- PHP,sanal sunucular sayesinde neredeyse tüm işletim sistemlerinde çalışabilir.
- Basit söz dizimi sayesinde öğrenimi kolaydır.
- Hızlıdır.PHP çalışma motoru kodları çok kısa sürede yorumlar.
- MySQL,MS-SQL,Oracle ve neredeyse tüm veritabanı yönetim sistemleri ile birlikte çalışabilir.
- Açık kaynak kodlu(open-source) olduğundan dolayı tüm insanlar tarafından geliştirilebilir.
- Çok fazla sayıda kaynağa sahiptir.PHP için örnek kod ve kaynak sıkıntısı yaşanmaz.
- Derleme ihtiyacı yoktur.Kodlarınızı Notepad gibi basit kelime işlem programlarında dahi yazarak sanal veya gerçek sunucuda çalıştırabilirsiniz.
DEZAVANTAJLARI
- Sürüm uyuşmazlığı.PHP her ne kadar geriye uyumlu çalışsa dahi,bazen yeni bir sürüm çıktığında eski sürüme ait işlevler kaldırılabilir.Bu gibi durumlarda hizmet alınan firmanın sağladığı PHP sürümüne uygun kod yazılmalıdır.
- PHP dilinde nesne yönelimli programlamanın (OOP) yetersiz olduğu söylenmekteydi. PHP5.3 sürümüyle birlikte nesne yönelimli programlama üzerinde çalışmalar yoğunlaşmış ve PHP6 sürümüyle birlikte OOP algoritması yeniden inşa edilmiştir.
PHP ÖĞRENMEDEN ÖNCE
PHP dilini öğrenmek için öncelikle mutlaka HTML,CSS ve JavaScript gibi betik dillerini bilmenizi öneririm.Çünkü PHP yalnız başına hiçbir anlam ifade etmez.Web sayfalarının görsel ve etkileşimli olabilmesi için PHP dilinden önce öğrenilmesi gereken betik dilleri bilinmelidir.

Telif Hakkı:
Problemi Şikayet Et!HAKKIMDA
Yazılım Uzmanlığı konusunda 11 yılı aşkın süredir Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı olmak üzere Kurumlara ve Tüzel kişilere; Yön verme, Yücelik Sağlama ve Büyüme gereksinimlerinden doğan Yazılım ihtiyaclarına çözümler sunmaktayım.
<html>
<body>
<h5>
Yazılım
&
Teknoloji
</h5>
<p>
Dünyasına
Hoş Geldiniz.
</p>
</body>
</html>
Son Eklenen Konular
Nginx Nedir, Nasıl Çalışır, Kurulumu, Hata ve Çözümü
03 Haziran, 2022
Web Site | Web Tasarım | Web Yazılım
27 Nisan, 2022
Html URL ASCII Karakter kodları
04 Mart, 2022
Jquery Alert, Sweet alert, Dialog Kullanımı
03 Mart, 2022
Doğal Seo Çalışması Nasıl Yapılır?
19 Şubat, 2022
En Çok Okunanlar
Google api key nasıl alınır?
26 Eylül, 2013
Youtube Video'sunu Gif Yapma Gif'e Çevirme
17 Ağustos, 2013
linux çeşitleri nelerdir?
13 Ağustos, 2013
Ajax ile sayfa yenilenmeden resim yükleme nasıl yapılır?
04 Ekim, 2013
Php ile bot nasıl yapılır?
22 Eylül, 2013
İlgili İçerikler
-
18 Temmuz, 2021 2325
Php ve Socket.io kullanarak Real Time haberleşme
-
14 Temmuz, 2021 658
Php Composer windows ve MacOSS Kurulumu ile paketlerin kullanımı
-
03 Haziran, 2021 489
Mac Os xamp php resim upload 777 hata çözümü
-
13 Mayıs, 2021 1572
Bot Yazmak İçin Gerekli Php Kodları Nelerdir?
-
12 Mayıs, 2021 2004
Bot Yazarak Diğer Sitelerden Veri Çekme Nasıl Yapılır?
-
11 Mayıs, 2021 2523
Firebase Push Notification Web Sitemizden Mobil Cihazlara Nasıl Bildirim Gönderilir? Php Api FCM Send Notification Bildirim Göndermeyi Uygulamalı Olarak Göstereceğim