Node.js, açık kaynak kodlu sunucu üzerinde server-side javascript ile backend tarafını ağ bağlantılı projeler yazmamıza imkan tanıyan, google'ın süperdüper hızlı V8 javascipt motoru engine'ini kullanan Joyent tarafından 2009 yılında geliştirilmeye başlanmış bir yazılım mimarisidir.
- İçindekiler
- Nodejs Nasıl Kısa Sürede Popüler Oldu
- Nodejs MacOS,Linux ve Server'a Kurulumu Nasıl Yapılır?
- Nodejs Windows Kurulumu nasıl Yapılır?
- Nodejs Kullanımı Nasıldır?
Nodejs Nasıl Kısa Sürede Popüler Oldu?
Nodejs Non-Blocking Teknolojisi ve asenkron yapısı ile gerçek zamanlı realtime projeleri V8 engine JavaScript kodunu makine koduna çevirdiği için uygulamalar çok hızlı performanslara erişebildiği için çok kısa zamanda popüler hale geldi ve JavaScript freamworkleri içinde kullanım yaygınlığında ilk sıralarda yerini almaktadır.
Çok basitlemek gerekirse sayfa yenilenmeden sunucu yani arka taraftan veri trafiklerini yönetmemizi sağlıyor. Web projelerinde bu yapıyı php,jquery,ajax ile yapıyorduk ama bu işlem kullanıcı sayısı yüksek olan sitelerde sunucuyu yormakta nodejs ile canlı yani online kullanıcı sayısı fazla olan sitelerde sunucuyu yormadan işlemler yapabiliyor.
Hazırsanız bu devasa mimariyi kurarak projelerimizde kullanmaya başlayalım.
Nodejs MacOS,Linux ve Server'a Kurulumu Nasıl Yapılır?
Ubuntu Sunucuya veya mac,linux işletim sistemlerine Terminalden Nodejs Kurulumunu yapalım:
//Nodejs curl ile indirelim curl -fsSL https://deb.nodesource.com/setup_14.x | sudo -E bash - //Kurulumu tamamlama komutu sudo apt-get install -y nodejs //Nodejs Versiyon soralım: node -v //Npm Versiyonunu Soralım npm -v //Bilgisayarımda versiyonlar şuanda Nodejs : v10.13.0 || Npm : 6.9.0 //Versiyon numaralarını alabiliyorsak nodejs ve npm yüklenmiştir. //Not: komutu bütün node procesleri öldürür. Eski node komutlarını pasif yapar killall node
Nodejs Windows Kurulumu nasıl Yapılır?
Öncelikle http://nodejs.org/ adresinden windows setup'ımızı yüklüyoruz.
Kurulumu gayet basit next diyerek nodejs bilgisayarımıza kurulumunu gerçekleştirebiliyoruz. burada sadece nereye kuracağınızı belirtirseniz kullanım acısından çok kolay oluyor ben c:/nodejs olarak belirttim yolunu.
Şimdi cmd ile command promptu açalım kod kısmına "apt-get install nodejs" diyerekte kurulumu gerçekleştiriyoruz
"node -v" diyerek nodejs'nin kurulu olup olmadığını ve versiyonunu öğrenebiliyoruz.
Node.js'de apileri kullanacağımız için sitesinde apidocs ile exampları ve örnek uygulamalara bakabiliriz.
Şimdi örnek bir uygulama yapalım. nodejsyi bilgiyasarımda C:/nodejs olarak kurmuştum buraya server.js adında bir js dosyası oluşturalım. ve içine şu kodları yazalım
var http = require('http'); var host = "127.0.0.1"; var port = "1330"; var server = http.createServer(function(request, response){//burada http server kuruyoruz //console.log("gelen istek" + request.url); response.writeHead(200, {'Content-Type': "text/plain"}); response.end("Hello World"); }); server.listen(port,host,function(){// burada dinleme yapıyoruz console.log("Server port " + host + port); });
Kodlarımızı oluşturduktan sonra şimdi çalışıp çalışmadığını test edelim. cmd açarak cd C:/nodejs ile node serverımıza girelim ve sonra node server.js diyerek çalıştıralım.
cmd ekranında server port 127.0.0.1 yazması gerekiyor. url kısmına http://localhost:1330/ yazdığımızda ise Hello Worl yazdığını göreceksiniz.
Evet ilk dersimizde kurulumunu ve basit bir uygulama ile çalıştırmasını öğrendik umarım faydalı olmuştur.
Nodejs Kullanımı Nasıldır?
Nodejs Kullanımını temel olarak ele alalım bunun için nodejsilkders klasör oluşturup içine bir tane index.js oluşturulım.
//klasör oluşturalım mkdir nodejsilkders //Klasörümüzün içine gidelim cd nodejsilkders //package.json dosyasını hazır oluşturma npm init -y //index.js içine kodlarımızı yazalım console.log("Hello Nodejs İlk Ders"); //index.js dosyasını çalıştırma kodu node index.js //Ekrana çıktı olarak: Hello Nodejs İlk Ders //Javascipt fonksiyonları otomatik default çalıştırması ( function al(){ } function ver(){ } )(); //yukarıdaki fonksiyonları otomatik kullanabilirsiniz
Hazır yazılmış Nodejs npm paketlerini projelerinizde kullanabilirsiniz, Npm paketlerinin kullanımını detaylı bir şekilde anllattığım konu mevcut incelemesini yapmanızı tavsiye ederim.
Nodejs Githup inceleyiniz: Nodejs Github inceleyin
Nodejs Kurulum (indirme linki) Nodejs İndir
Bilgisayarınıza kurarken LTS(Long Turn Support) kararlı hali seçili olarak kurun yada anlattığım gibi terminal üzerinden kurduğum gibi kurun.

Telif Hakkı:
Problemi Şikayet Et!HAKKIMDA
Yazılım Uzmanlığı konusunda 11 yılı aşkın süredir Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı olmak üzere Kurumlara ve Tüzel kişilere; Yön verme, Yücelik Sağlama ve Büyüme gereksinimlerinden doğan Yazılım ihtiyaclarına çözümler sunmaktayım.
<html>
<body>
<h5>
Yazılım
&
Teknoloji
</h5>
<p>
Dünyasına
Hoş Geldiniz.
</p>
</body>
</html>
Son Eklenen Konular
Nginx Nedir, Nasıl Çalışır, Kurulumu, Hata ve Çözümü
03 Haziran, 2022
Web Site | Web Tasarım | Web Yazılım
27 Nisan, 2022
Html URL ASCII Karakter kodları
04 Mart, 2022
Jquery Alert, Sweet alert, Dialog Kullanımı
03 Mart, 2022
Doğal Seo Çalışması Nasıl Yapılır?
19 Şubat, 2022
En Çok Okunanlar
Google api key nasıl alınır?
26 Eylül, 2013
Youtube Video'sunu Gif Yapma Gif'e Çevirme
17 Ağustos, 2013
linux çeşitleri nelerdir?
13 Ağustos, 2013
Php ile bot nasıl yapılır?
22 Eylül, 2013
Ajax ile sayfa yenilenmeden resim yükleme nasıl yapılır?
04 Ekim, 2013
İlgili İçerikler
-
25 Aralık, 2021 3080
Nodejs Bot Nasıl Yapılır, Nodejs ile Web Scraping Nasıl Yapılır?
-
12 Aralık, 2021 1309
Nodejs https server ssl url ile nasıl çalışır?
-
27 Haziran, 2021 2523
Nodejs Projesini Sunucuya Yükleme, Nodejs Deploy işlemi
-
26 Haziran, 2021 1554
Nodejs Server Port Kurma, sonrasında veri gönderme, veri alma ve port nasıl Dinlenir?
-
08 Haziran, 2021 880
Nodejs Olaylar (Events) Yöneticisi
-
08 Haziran, 2021 3319
Nodejs ile Dosya oluşturma, okuma, yazma ve silme işlemleri